Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2017 08:00 - Витамин С-шампионът
Автор: elenapeeva Категория: Хоби   
Прочетен: 2389 Коментари: 0 Гласове:
14


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Витамин  С е известен още като витамин против скорбута. Той е водоразтворим витамин и е най-популярният сред хората. Счита се, че Витамин С  подпомага лекуването на всички болести и здравословни проблеми-от настинка до рак. За съжаление , човешкото тяло не може да го синтезира и трябва да се набавя всеки ден чрез храната.

Лечебно действие на Витамин С:

1. Необходим е за здравето на зъбите, венците и костите.

2. Помага за зарастването на раните, белезите и фрактурите.

3. Предотвратява скорбута.

4. Помага за устойчивостта на тялото срещу инфекции.

5. Помага за лекуването и предотвратяването на настинки.

6. Подсилва кръвоносните съдове.

7. Помага на тялото в абсорбирането на желязото.

8. Необходим е за синтеза на колаген, който е белтъка играещ ролята на “междуклетъчно лепило” и практически съединява всички тъкани на тялото в едно цяло.

9. Той е най-мощния и важен антиоксидант.

10. Блокира превръщането на нитратите( от смог, цигарен дим ,зеленчуци , бекон)в канцерогенни(вещества, причиняващи ракови заболявания).

11. Много изследвания показват, че Витамин С намалява 4 пъти риска от повечето ракови заболявания.

12. Засилва имунната система.

13. Намалява нивото на холестерол в тялото и в кръвта.

14. Предотвратява развитието на атеросклероза.

Храни у нас, които съдържат Витамин С са:

1. Камби-сурови-35гр. съдържат 100% от дневната нужда на възрастните.

2. Чушки-сурови-40гр. съдържат 100% от дневната нужда на възрастните.

3. Ягоди-пресни-105гр. съдържат 100% от дневната нужда на възрастните.

4. Диня-320гр. съдържат 50% от дневната нужда на възрастните.

5. Моркови-сурови-400гр-съдържат 50% от дневната нужда на възрастните.

6. Банани-200гр. съдържат 20% от дневната нужда на възрастните.

7. Ябълки-200гр. съдържат 20% от дневната нужда на възрастните.

8. Круши-200гр. съдържат 15% от дневната нужда на възрастните.

9. Кайсии -100гр. съдържат 20% от дневната нужда на възрастните.

 

 

Защо се нуждаем от витамин С?

Дневната доза от витамин С ни помага да сме здрави, а когато сме болни да оздравеем по-бързо. Той дори ни помага да живеем по-дълго.

Витамин С ни защитава от сърдечни болести, инсулт, катаракта, диабет, астма и други сериозни заболявания. Няма много неща, които витамин С да не може да направи за нас. Нуждаем се от него за над 300 процеса в тялото ни.

Съединителната тъкан, която държи клетките ни заедно и изгражда костите, сухожилията, мускулите, зъбите, кожата, кръвоносните съдове и всяка друга част от тялото се състои от белтъчина, наречена колаген.

Витамин С е необходим за производството на колаген. Ние се нуждаем от колаген за да възстановим всяка увредена телесна част, а от тук следва, че витамин С спомага за заздравяването на рани от всякакъв тип. Счупена кост, навехнати стави, порязвания и всякакви други наранявания се лекуват много по-бързо, ако организмът е наситен с витамин С.

Витамин С е главният антиоксидант за организма. Той не само почиства вредните свободни радикали, но също така и помага многобройните други антиоксиданти да си свършат работата. Без витамин С не може да се използват напълно някои други витамини и минерали като фолиева киселина и желязо.

Имунната система се нуждае от големи количества витамин С, за да е в пълна готовност. Ако не получаваме достатъчно от този витамин е много вероятно да се разболяваме по-често и да боледуваме по-дълго.

Витамин С е необходим и за производството на много от хормоните.

Витамин С прави и много други неща, които понякога изглеждат като чудеса, дело на вълшебно лекарство, а не на познатия ни витамин-той помага например за лечение на някои видове безплодие при мъжете и облекчава протичането на диабета. Хората с високи нива на витамин С имат по-ниско кръвно налягане, което понижава риска им да получат инфаркт или инсулт. И въпреки, че витамин С не може да излекува сърдечно заболяване или рак, той може да ни предпази да се разболеем от тези болести.

Даже и обичайната настинка витамин С не я лекува или предотвратява, но ни помага по-бъзро да оздравеем.

Каква е препоръчителната дневна доза за витамин С?

Деца от 1 до 3г-15мг, от4 до 8г-25мг, от 8 до 13 г-45мг.

Мъже от 14 до 18г-75мг, над 19 години-90мг.

Жени от 14 до 19 години-65мг, над 19 години-75мг.

Бременни-85мг

Кърмачки-120мг.

За пушачи се препоръчва 35 мг над нормата.

Въпреки, че са определени тези стойности като норма, повечето от лекарите препоръчват  като ПДН(препоръчителна дневна доза) 500мг дневно.

Главният аргумент срещу големите дози витамин С е, че се изхвърля количество над 200мг с урината. Това не е истина обаче. Всъщност организма на здравия човек съдържа около 5000мг витамин С. Вие започвате да изхвърляте излишъка едва когато достигнете този праг на насищане и то само ако сте в добро здраве.  При боледуване и при стрес, организма ви изразходва всичките си резерви и се нуждаете от бързото им попълване. Освен това много от полезните ефекти на витамин С , като предпазване от сърдечни болести ,настъпват само при нива над 200мг дневно.

Хората, за разлика от почти всички други животни не могат да произвеждат витамин С в организма си. Тъй като този витамин е водоразтворим не можете да го складирате за дълго време. Тези два факта означават, че трябва да го приемаме всеки ден от храната си или чрез добавки.

Изпитвате ли недостиг на витамин С?

Ако не приемате много витамин С редовно, възможно е косата ви да е суха, венците ви да кървят и лесно да ви излизат синини. След няколко седмици без витамин С в храната ви, ще започнете да развивате скорбут. На първо време ще се чувствате уморени и раздразнителни, но скоро венците ви ще се подуят и ще започнат да кървят, зъбите ви ще се разклатят и ще започнат да падат, ще сте изтощени, ще получавате синини и от незначителни удари, ставите ви ще отекат, раничките ви ще заздравяват бавно, ще развиете анемия и способността ви да противостоите на инфекции ще намалее силно.

Във времената преди консервирането и фризерите, недостигът на витамин С и дори леката форма на скорбут са били обичайни, особено през зимата, когато пресните плодове и зеленчуци са рядкост.

За щастие витамин С се съдържа в толкова много зеленчуци и плодове, че почти всеки човек в съвременния свят яде достатъчно за да предотврати скорбута. Но според продължаващите и в момента изследвания на хранителните навици, повечето от хората си доставят само от 70 до 80мг дневно от храната. С други думи много от нас едва си доставят ПДН за витамин С от храната, а това е много по-малко от препоръчваната от повечето от специалистите по храненето доза от 250мг, да не говорим за 500мг дневно.

Ако попадате в някоя от следните категории, вие се нуждаете от много повече витамин С , отколкото в действителност приемате:

1.Вие пушите.

2.Страдате от диабет.

3.Страдате от алергия или астма.

4.Болни сте от инфекциозно заболяване като грип или простуда.

5.Наскоро ви е правена операция.

6.Намирате се под голям страс-физически или психически.

7.Вие сте в напреднала възраст.

8.Вие сте бременна или кърмите.

9.Вземате редовно аспирин, противозачатъчни таблетки, антибиотици като тетрациклин или сулфамиди или други лекарства от групата на стероидите. Тези медикаменти или блокират усвояването на витамин С  от организма ви, или го разрушават твърде бързо.

10. Злоупотребявате с алкохол. Алкохолът разрушава витамин С.

Възползвайте се оптимално от витамин С.

Разделете дневния прием на витамин С на няколко малки дози, разпределени за целия ден. Всяка доза преминава през тялото ви за около 4 часа, така че разпределението на общото количество ви помага да поддържате стабилно ниво на витамина в организма си.

Ще извлечете максимума от добавките/храната с витамин С, ако ги придружавате с добавки/храна които съдържат всички други витамини и минерали. Нуждаете се от всички тях, но особено от калций и магнезий, за да използвате витамин С максимално ефективно. Флавоноидите също подпомагат действието на витамин С.

Тъй като витамин С е водоразтворим, почти е невъзможно да го предозирате или да достигнете токсични нива, дори ако го взимате в много големи дози-излишъкът се извежда без вреда за вас с урината. Обичайните безопасни количества са от 500 до 4000мг дневно. Големите дози в някои случаи могат да причинят стомашни смущения, диарии и спазми. Тези проблеми възникват обикновено при дози над 2000мг, но децата и някои по-стари хора са по-чувствителни. Ако искате да вземате по-големи количества витамин С , започнете с по-малки дози и постепенно ги увеличавайте до момента, когато получите диария. Тогава почнете да намалявате дозата, докато стомашното ви разстройство отзвучи. Това е дозата, която можете да поддържате. Специалистите по храненето наричат това достигане до чревния толеранс.

Витамин С работи добре с всички други витамини, витамините В, калций , флавоноиди, магнезий.

Витамин С се блокира от алкохол, цигари, сода за хляб, някои антибиотици, барбитурати, стероиди, противозачатъчни хапчета, естроген.

И все пак, ако сте решили да вземате добавки с витамин С , точно кои добавки са подходящи за вас и как да ги изберете.

Разновидностите с опаковки на витамин С са може би най-объркващото нещо. Щом попитате в аптеката и аптекарката започва дълга тирада….Как искате да взимате витамин С- на капсули, на таблетки, или на дъвчащи бонбони, или го предпочитате на прах, течен, на дъвка или на сироп? Дали да си го купите като аскорбинова киселина, или като неутрализирана аскорбинова киселина? А какво да си мислите за напълно натуралните таблетки от шипка”? И какво точно означава естеризиран витамин С?

Витамин С е аскорбинова киселина и аскорбиновата киселина е витамин С, без значение дали е синтезиран в лаборатория или е извлечен от шипки. По-голямата част от произвежданите днес добавки с витамин С са произведени от царевица, но витаминът си е все същият. Придържайте се към надеждните и не много скъпи марки, не е нужно да пилеете парите си за нещо, за което се твърди, че е по-добро , защото е органично или натурално.

Витамин С се разрушава, ако е изложен на светлина, топлина или въздух. Купувайте малко количество и го дръжте на сухо, хладно и тъмно място.

Изберете формата, която е най-удобна за вас.

1.Аскорбинова киселина на таблетки или капсули. Обикновено съдържат 500мг аскорбинова киселина и са предназначени за гълтане. За повечето хора това е най-удобният и икономичен начин да си доставят витамин С.

2. Дъвчащи таблетки. Те обикновено съдържат 250мг витамин С. Таблетките имат приятен, лек кисел вкус и децата ги харесват. Имат и някои недостатъци-по-скъпи са и често съдържат подсладители и ароматизатори. Натриевият аскорбат често се добавя за да намали киселинността, която   уврежда емайла на зъбите. Откажете се от тях, ако трябва да спазвате бедна на натрий диета.

!Ако дълго време сте взимали големи дози витамин С и внезапно ги спрете, възможно е временно да се появят симптоми на лек скорбут(обратим скорбут), докато организма ви се нагоди към промяната. По-добре постепенно намалявайте дозите в продължение на 4 седмици.

3. Аскорбинова киселина на прах. Децата, а и много възрастни не обичат да гълтат хапчета. За щастие този прах лесно се разтваря в плодови сокове или в ябълково или друго плодово пюре. Прахът има леко кисел и стипчив вкус. Не добавяйте праха в млякото-то ще се пресече.

4. Натриев или калциев аскорбат на таблетки или прах. Ако чистата аскорбинова киселина дразни стомаха ви, опитайте неутрализирана версия, която се приготвя от натриев или калциев аскорбат . Не вземайте големи дози – над 3000мг, защото ще приемете твърде много натрий или калций. Може да опитате и таблетки с бавно освобождаваща се аскорбинова киселина. Те няма да я освободят преди таблетката да постъпи в червата, така че ще избегнете раздразването на стомаха, н в същото време няма и да усвоите толкова много витамин С, но пак ще е значително по-добре, отколкото никакъв витамин С.

5. Калиев аскорбат на кристали. Една супена лъжица от този препарат в половин чаша вода е приятна на вкус, леко газирана напитка, която съдържа 4000мг витамин С. А също и 700мг калий-количество, което може да убие дете или човек с бъбречно или сърдечно заболяване.

Ако искате да вземате витамин С по този начин задължително първо се консултирайте със своя лекар.

6. С биофлавоноиди. Предлагат се таблетки с витамин С и биофлавоноиди. Биофлавоноидите могат да подпомогнат, но те не влияят на количеството витамин С, което се усвоява. Тези таблетки са скъпи, за това по-добре си купете класическите таблетки с витамин С и изхарчете спестените пари.

! Производителите на естеризирания витамин С (естер-С-аскорбат), казват, че той се усвоява по-бързо и по-добре и се извежда по-бавно. Също така струва много повече от обикновените таблетки. Спестете си парите , няма голяма разлика.

Някои диетолози препоръчват аскорбат палмитат – мастно разтворима  форма на витамин С, като твърдят, че тя по-дълго време остава в организма. Изследователите обаче, не са съгласни с това. Ще платите висока цена, без никаква реална полза.

!Четете етикетите за да сте наясно колко витамин С приемате в действителност.

Витамин С-антиоксидантът на предна линия.

Витамин С е най-важният антиоксидант в организма ви. Нуждаете се от него на първо място за защита от свободните радикали. Първата работа на витамин С е да залови свободните радикали и да ги неутрализира, преда са успели да поразят клетките ви.

Разправата със свободните радикали е главна задача за почти всички витамини и минерали. Кое прави витамин С толкова важен? Първо, тъй като е водоразтворим, той е навсякъде в тялото ви-вътре във всяка клетка и в междуклетъчното пространство. А тъй като и свободните радикали са навсякъде, витамин С е винаги в близост, за да ги пребори. Второ и не по-малко важно, другите мощни антиоксиданти като витамин Е и онтиоксидантните ензими – супероксид дисмутаза(СОД) и глутатион, се нуждаят от витамин С, за да действат.

Витамин С е необходим и за изработването на други ензими, които извеждат токсините-например оловото и замърсители от околната среда от организма ви.

Предпазване от сърдечно-съдови болести.

Многобройните проведени изследвания доказват, че богатата на витамин С диета намалява цялостния риск от смърт, особено от сърдечно заболяване и от инсулт. Установено е , че леко увеличаване на приема на витамин С от храната води до по-ниска смъртност. Изяждането само на една допълнителна порция плодове или зеленчуци намалява риска от смърт с 20%.

Намаляване на холестерола и витамин С

Изследванията сочат, че хора с високи нива на витамин С имат по-нисък общ холестерол. Също така нивата на лошия холестерол(ЛНП) са по-ниски, а на ЛВП(добрия) са по-високи. Така, че ако общия ви холестерол е висок, дали можете да го понижите като взимате допълнително витамин С? Зависи. Приемът на витамин С ,  съчетан с диета с малко мазнини, упражнения и отслабване може леко да го намали.

Понижаване на кръвното налягане.

Високото кръвно налягане е сериозен рисков фактор за сърдечно заболяване, а също и за инсулт и бъбречно заболяване. Многобройните изследвания сочат, че хората с високи нива на витамин С, имат стойности на кръвното си налягане по-ниски от онези, чийто нива на витамин С са ниски.

Укрепване на имунната система.

Нашата имунна система ни пази от инфекции, за да изпълнява тази си роля, тя произвежда различни видове бели кръвни клетки и голямо количество химически посредници, които съобщават на белите кръвни клетки къде да отидат и какво да правят. Когато сме в добро здраве имаме около трилион бели кръвни клетки. Когато се разболеем произвеждаме милиони повече на всеки час, за да се борим с болестта. Всички тези клетки, както и химическите посредници, се нуждаят от големи количества витамин С, за да работят с пълна мощ. Все още не се знае със сигурност дали витамин С ни предпазва на първо място от болести, но е сигурно, че ни помага да оздравеем по-бързо.

Заздравяване на рани и възстановяване след операция.

Един от признаците на скорбута е, че раните не заздравяват, а старите се отварят наново. Така е защото липсва витамин С, за да се изработи колаген, а от него се прави съединителната тъкан, за да заздравеят раните. Допълнителните количества витамин С помагат да оздравеете по-бързо ако имате рана от порязване, драскотина, счупена кост, изгаряне или ако сте претърпели операция наскоро.

 Витамин С и борбата с алергиите и астмата.

По-високите дози витамин С от 1000 до 2000мг дневно в продължение на няколко седмици видимо облекчават алергиите и астмата до степен на поносимост. Витамин С отвлича имунната ви система от производството на толкова много хистамини(за това се изписват и антихистаминови таблетки, с дълъг списък на противопоказания)и помага те по-бързо да се изведат от организма ви.

Витамин С и диабет.

Може ли витамин С да ви предпази от диабет и най-вече от диабет тип 2? Изследване на големи групи на населението проведено в Англия, че хората с ниски нива на кръвната захар за дълъг период(по-здравите) имат и най-високи нива на витамин С- и обратно. Колкото по-ниски са нивата на витамин С в кръвта, толкова е по-вероятно човек да има висока кръвна захар. В такъв случай-вземането на добавки с витамин С предпазва ли от диабет тип2? Разбира се, че не, особено ако сте в рискова група според други фактори, като например наднормено тегло и заседнал начин на живот. Но ако сте в рискова група или вече сте болни от диабет, вземането на добавки и храненето с богати на витамин С продукти може да помогне да задържите болестта под контрол.

Ракът и витамин С.

Истината за витамин С и ракът:  Има две неща-Да, витамин С определено помага за предпазването от рак, и Не-витамин С не лекува рак. Може би витамин С помага при лечението на рак.

Предпазване от рак

Изследване след изследване доказват, че витамин С може да ви предпази от рак. Хората с високи нива на витамин С и други антиоксиданти са забележимо по-малко предразположени да заболят от рак на белите дробове, маточната шийка, дебелото черво, хранопровода. Защо? Все още учените не са напълно сигурни, но е твърде вероятно, защото антиоксидантите неутрализират свободните радикали и увреждащите токсини, преди те да успеят да поразят вашите клетки и да ги изродят в ракови.

В случая с рака на стомаха витамин С блокира формирането на причиняващите рак нитрозамини, получавани от нитратите и нитритите, съдържащи се в бекона, кремвиршите, саламите и други преработени  месни продукти.

Лечение на рак.

Обсъдете с лекаря си храненето и добавките преди да започнете лечението на рака. В много случаи те могат да подобрят самочувствието ви и дори да усилят въздействието на лекарствата, които вземате. От друга страна, има свидетелства, че някои тумори растат по-бързо, ако взимате високи дози антиоксиданти. Особено внимателни трябва да са пушачите. Има сведения, че при взаимодействието на високи дози витамин С с никотин е възможно да се разболеете от рак на устната кухина, хранопровода и др. Но същото не важи, ако пушачите изпиват на ден по един литър или два сок от моркови, напротив действа превантивно и забавя развитието, в много от случаите и спира развитието на рака.

 Витамин С и правенето на бебета.

Ако вие и вашата партньорка искате да имате бебе, но за сега нищо не се случва, проблемът може да е в качеството на вашата сперма. Има голяма вероятност витамин С да ви помогне да станете баща.

Семенната ви течност съдържа много витамин С, доста повече дори от кръвта ви. Той е там, за да пази деликатния генетичен материал в спермата ви от свободните радикали. Ако нивата ви на витамин С като цяло са ниски, сперматозоидите са ви по-малко. Изследванията сочат, че вземането на 1000мг витамин С дневно може да увеличи броя на сперматозоидите и то значително.

Друга често срещана причина за мъжкото безплодие са антителата, които се прилепват към сперматозоидите ви и ги държат заедно, така че те нямат възможност да плуват свободно към целта си. Вероятно имате антитела, поради някаква хронична инфекция и въпреки, че взимате антибиотици, организма ви продължава да изработва антитела.

И тук витамин С ви помага. Вземането на 1000мг дневно в продължение на 2 до 3 месеца, най-вероятно ще спре антителата да се закачат за сперматозоидите и ще си имате дългоочакваната рожба.

Витамин С и катаракта.

Витамин С помага да се предотврати катаракта-замъгляване на лещата на окото ви(казано по народно-перде), което може да доведе до слепота докато остарявате. Катаракта е много разпространено заболяване сред възрастните хора; 45% от хората над 75 години имат катаракта. Изследователите смятат, че ключовото въздействие върху катаракта е мощта на витамин С като антиоксидант. Допълнителните количества витамин С неутрализират свободните радикали в очите ви, преди те да са успели да нанесат поражение на деликатните лещи. Колко витамин С трябва да взимате като антиоксидант за да защитите очите си? Изследванията сочат, че 250мг дневно вършат чудесна работа.

Ранно начало на катаракта преди 60 годишна възраст също може да се предотврати с витамин С.

Други здравни проблеми, при които витамин С може да помогне.

Могат да се изброяват и още и още чудеса, които върши витамин С, но ето няколко от най-хубавите:

1.Предпазване от умствен упадък. Витамин С може да предпази от умствен упадък, старческо слабоумие и болестта на Алцхаймер. Едно наскоро проведено изследване, показва , че вземането на витамин С, в комбинация с витамин Е,може съществено да понижи риска от болестта на Алцхаймер и от деменция.

2.Лекува отравяния с олово. Витамин С помага по-бързо да изхвърлите оловото от организма си. Високите нива на олово, наскоро бяха свързани и с високото кръвно налягане при възрастните хора.

3.Предотвратява болести на венците(гингивит) Вероятността да имате болни венци нараства, ако имате лек дефицит на витамин С. Помнете кървящите венци са един от най-ранните симптоми на скорбута.

4.Предпазва от остеопороза. Според последни изследвания възрастните жени с висок прием на витамин С от храната имат по-здрави кости от онези, които не си набавят витамин С от диетата си.

5.Забавя болестта на Паркинсон. Високи дози от витамини и антиоксиданти като витамин С и витамин Е могат да забавят прогресирането на болестта на Паркинсон в ранен стадий.

6. Облекчава симптомите на болестта на периферните артерии. При това заболяване запушените артерии в краката затрудняват кръвообращението и водят до затрудняване на ходенето и до висок риск от инфаркт или инсулт. Хората с това заболяване имат ниски нива на витамин С, за това е възможно вземането на добавки да помага за облекчаването на болките и спазмите в краката.

И преди да си купите добавки с витамин С, е добре да помислите дали да не изпивате на ден по една чаша портокалов сок, който съдържа 124мг витамин С, или да добавите към салатата си половин чаша нарязани зелени пиперки-които съдържат 45мг, от него , в жълтите пиперки на същото количество се съдържат 341мг витамин С, а в червените, същото количество-той е 95мг.

Статията има чисто информативен характер и не отменя консултацията с лекар.

Бъдете винаги здрави!

 източник:psoriasiss.alle.bg

 

 

 

 




Гласувай:
14



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elenapeeva
Категория: Хоби
Прочетен: 211607
Постинги: 83
Коментари: 75
Гласове: 2183
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031