Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.07.2015 14:29 - Щапаров пак изтрепа рибата..! Удивителна лекция по патриотизъм! Свалям му шапка!
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 5865 Коментари: 8 Гласове:
10

Последна промяна: 28.07.2015 14:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
ФЕНОМЕНАЛЕН БЪЛГАРСКИ КАЛПАК ОТ НЕОЛИТА ДОКАЗВА,ЧЕ СМЕ БАЛКАНСКИ НАРОД НА 8000 ГОДИНИ Автор: shtaparov

    Че Българите са Балкански народ на 8000 години стана известно от множеството пра-Български рунни (йероглифни) знаци и кратки надписи,врязани върху праисторически съдове и култови предмети от неолита и халколита и откривани в ареала на "Дунавската праисторическа цивилизация" (6000- 4000 г. пр. Хр.). Открити са женски идоли с Български народни носии на 5000-6000 години отново в същия регион- ето възстановка по http://sparotok.blogspot.com/2014/01/blog-post_16.html : image
  Но че ще се открие типичен за старите Българи народен калпак върху неолитна фигурка на близо 8000 години,никой никога не се е надявал нито би повярвал или посмял да помечтае,ако това не бе станало очевиден факт!

  През 2014 г. на вниманието ми попадна изображение на един феноменален древен артефакт- глинена човешка главичка от средния неолит (ок. 5700-5300 г. пр. Хр.),открита в праисторическо селище от западна България. Това самО по себе си не би било особено интересно нито изключително,ако главичката не носеше типичен Български калпак от един добре познат и много характерен тип,широко разпространен до неотдавна сред населението най-вече в западните краища на страната,но употребяван и в останалите й области. Нова статия по въпроса обаче не последва,понеже не можех да бъда сигурен в точността на информацията,без да съм видял лично артефакта и да съм му направил няколко цветни снимки,които да отхвърлят всякакво съмнение за евентуална фалшификация. Не на последно място тук беше съображението,че повечето праисторически идолчета,откривани у нас и по света не носят никакви шапки,а са изобразени гологлави. Известни са няколко изключения разбира се,но между тях няма нищо подобно на това,с чиято иконография предстоеше да се срещна.

  Но ето че дойде мечтания момент,в който условията за заснемане на изумителния паметник бяха изпълнени и артефактът се натурализира пред мен в цялото си великолепие и реалистичност,за да покаже на света колко наивни и първосигнални са хората,харчещи луди народни пари за напразни "експедиции" до Монголия в търсене на следи от древни (праисторически) Българи,каквито никога няма да открият там,след като Българската прародина е на Балканите. Благодарение на любезното съдействие,което ми бе оказано се сдобих с няколко собственоръчно направени снимки на тази феноменална главичка,която,макар да е голяма само 4-5 сантиметра,е на път да преобърне световните разбирания за началото на великата Българска цивилизация:

image    image

image    image

image    image

image    image

  Тази галерия нагледно показва до каква степен са се объркали "историците",които обявяват Българите за пришълци в собствената им земя,без да обръщат внимание на древните извори и на онова,което са писали за нашите деди очевидците. Този тип калпаци е отлично познат в България и дори днес много хора продължават да го носят по селата или при различни фолклорни празници:

                      Писателят Чудомир- рисунка                             Герой на Чудомир
image    image  
Български народен будител при монасите в Рилския манастир. Обърнете внимание на калпаците,които носят хората зад него:
image

Герои на Чудомир- рисунки от негови книги
image    image

image    image
 
image    image  
Същия вид калпак в наша етнографска изложба
image
 
          Българи от различни етнографски региони с типични носии и калпаци

imageimage  
  Много рисунки с такива калпаци,правени през ХХ в. и особено през неговата втора половина изглеждат като да са правени с цел да осмеят Българите за това,че употребяват такива "селски" носии и дядовски калпаци. Но това древно изображение показва,че хуморът,вложен в тези рисунки е не само пресилен,но е бил дори и черен хумор,понеже е осмивал хилядолетното минало на нашите деди,сякаш за да даде път на онези,които ни крадяха и все още ни крадат! Тук не визирам творбите на Чудомир- с описване на нашето селско минало този достоен творец е описал част от миналото и на неолитните хора,обитавали нашите земи преди много хилядолетия. Визирам обаче стила на художниците,които са рисували героите от Чудомировите творби като непристойно разпърпани,а понякога и като приличащи на клошари хора и така се дистанцирали от тях без изобщо да разбират,че всъщност са осмивали самите себе си,своите близки и своите деди,които ЗАСЛУЖАВАТ хиляди пъти повече уважение от това,което червените власти им оказваха! 

  Затова днес имаме снимки и изображения не само на хумористични,но и на достойно представени Българи в народни носии,носещи същите калпаци:

image
                image
 
image
                                               Добруджански регион
image
image

Серска чета на ВМРО
 
image
  Примери за широката употреба на тези калпаци у нас има с хиляди,но никой и никога не е подозирал нито очаквал,че неолитните хора по нашите земи са носели абсолютно същите видове калпаци,каквито никъде другаде в Европа не можеш да срещнеш. До този момент няма наличен нито един съвременен пример,в който такъв калпак да е носен от човек с различна народност от Българската. И понеже е модерно повечето антропоморфни фигурки,които се откриват на Балканите да бъдат обявявани за женски ще добавя,че от досегашните живи примери няма нито един,в който такъв калпак да е носен от жена и оттам с увереност можем да заключим,че въпреки липсата на каквито и да е сигурни полови белези,на тази неолитна антропоморфна главичка е изобразен мъж.

  Моето мнение е,че древните хора не са имали никакво сериозно основание да изобразяват какъвто и да било случаен мъж,освен ако не е божествен персонал. Сега със сигурност може да кажем,че идолчето изобразява едно от божествата на древните Българи,което ще да е било облечено в някакъв вид Българска народна носия (тялото му не е запазено за съжаление),и е отворило уста сякаш с намерението да запее. По тази причина името,c което ще го наричам на този етап е Орфей Певеца.

  Кой обаче е Орфей? Той става световноизвестен персонаж с помощта на "гръцката" митология в която изрично се казва,че е Тракиец а не елин и че бил най-добрия музикант и певец на своето време по целия свят. За него пише,че другарувал с някои от героите в Троянската война,а брат му Музей имал принос към просвещаването на хората и героите около него. Учението на Орфей,закодирано в енигматичните Орфееви таблички било толкова силно,че променило духовността на древните елини,индуси,иранци и евреи,а Христос бил наричан "Вторият Орфей" заради своето възкресение. Орфей бил тясно асоцииран с Аполон (Слънчевия бог),а значението на името му е потвърждение за тъждеството между единия и другия:

Орфей= Зорфей (Зурвей,Сурвей,Зурва [Сурва],Зурвай,Зурван). Съответно на това,Зорвей= Зоровий (Зора-виж,Повелител на Зората) и Зурван (Зарван,Заран,Сурин). Названието "Сурин" е известно и като наш топоним- то означава Сулин (Солин= Слънчев),Сухрин (Сутрин,Сатрин= Сатурнов) и Рано (Роно,Хроно= Кроно),т.е. "Времето на Сатурн (Крон,Кронос) и на Слънчевия бог (Аполон,Апален/Запален)". Това схващане е логично: Зората е преход от тъмнина (времето на бог Сатурн) към светлина (времето на бога Слънце),а съвкупността (дуализмът) на двете е древния Български Дионис (Орфей,Сурвей/Солвей/Соловий,Ярей).

  Божествените функции на Зурван показват,че той е едно и също лице с Дионис,който е Аполон,Хелиос,Сатурн,Марс (Арей) и Юпитер едновременно. Затова името Орфей може да се разтълкува още така:

Орфей= Оргей (Дионисова оргия на сатири и вакханки),Орхей ("Орей" без добавеното "Х"= Ярей),Орпей (Хор Пей,Йар пей,Пеещият Арес [Пеещата Ярост],Празнуващият победата си Арес [Марес]). Ето от къде  произлиза и енигматичната дума Оренда,която освен Орантя (Хоратя,Говоря) означава още Ярентъ (Яретъ,Ярит- без носовката и без окончаващото "Ъ"),сиреч "Изпълняване на Марсов ритуал". Затова можем да предположим,че фигурката изобразява едно от най-древните превъплъщения на Орфей-Дионис,а като вземем предвид обществено-икономическите условия за живот по времето на неолита,бихме могли да я свържем както с воинското,така и с лечителското превъплъщение на Аполон (Слънце-Марс-Дионис). Двете превъплъщения са тясно свързани,понеже Марсовата дейност навсякъде по света предизвиква намесата на лечителска дейност,а Аполон (Орфей-Слънце-Дионис),чието име значи още Опален (Разпален слънчев диск) и О"Палун (О"Перун,с прех. Л-Р и с "протеза") имал Орфеево прозвище,защото бил наричан и Аполон Певеца (виж http://sparotok.blogspot.com/2014/12/blog-post_19.html):

"Херодот и Страбон споменават една много интересна дума – пейан, която те превеждат като пеене и е доста странно, че нашите траколози не са забелязали това. Алтернативното име на Аполон е Пейан. То означава лекуващия с песен.
 
  На плочици с Линеар Б (от XV-XIV  век преди Христа) е документиран друг подобен вариант на името на бог Аполон – ПА-Я-ВО  отговарящ на българската дума певец. На дедите ни е било известно, че тяло и душа са свързани и, за да се излекува тялото първо душата трябва да се възвърне в  старата си хармония. Това е правено с помощта на песни и заклинания. Нашата дума баене е също свързана с пейян. Баенето е лекуване със заклинания."

 
Затова във "Веда словена" (Веда Българа) Орфей е наричан Орпю (Ор Пею,Яр пею= Пеещият Ярей,Пеещият Марс,Празнуващ победата си Марс),което е най-коректното име на това феноменално праисторическо идолче. От там несъмнено носи името си Българският княз Баян (665-668 г.),чието име в случая показва ясни паралели точно с разискваните понятия:

Баян= Бойен (Боен,т.е. Марсов),Боян (Воян),Воин (Водин,Ведин= Марсов жрец,Марсов поклонник). Освен това Баян= Паян (Пеян,Пеан,Песян,Песен: в чест на победата) и Баяч (Пеяч)- Лекуващ чрез пеене на божествени химни и заклинания. Това показва че Орфей,който също като Христос е възкресен след като бил убит,не бил непознат на древните Българи,които го познавали най-вече под името Зурвей (Сурвей,Сурва):

image
 
    Затова можем да считаме,че откритата в нашите земи праисторическа фигурка изобразява Марс(Ярей),изпълняващ химна на победата:

image
  Внимателните проучвания показаха,че този тип калпаци не бил неизвестен в цивилизованите земи на изтока и особено при асирийците,според чиито древни изображения множество техни царе са носели точно такива,докато чествали зурванистките обичаи:
 
image
 
  image    image

                                      Ашурназирпал ІІІ
image
 
image
 
image
   Наличието на Български тип калпаци у народ,появил се 2000 години след края на неолита в България говори,че асирийците имат близко роднинство с Българите,макар днешната наука да ги е обявила за семити. За такова роднинство говори и тяхното самоназвание:

Асири= Асари (Ас-ари,Аси ора,Хора от племето на Асите). А Асите (Азите) както знаем са сарматско племе,чието име носи континентът Азия. Но племенното им название показва още няколко странни взаимовръзки:

Асири= Азери (жители на Азърбайджан [Хазар-Бурджан]),Азари (Хазари),Авари (Ивери- старо самоназвание на грузинците). Ето как Езиковата археология доказва,че Асирите са преки роднини на Азерите и Хазарите,които някога обитавали същите райони,но изменили племенното си име след своята ислямизация и последвалата я тюркизация. Азерите както знаем са роднини и на днешните Кабардини и Балкари (Кубер-дани и Балгари,Породени от Бог Кубера Българи),които поради малкия си брой били лесно тюркизирани след своята ислямизация,а за Хазарите отдавна е писано,че са преки роднини на древните Българи,които изпаднали под влияние на еврейската религия и под нейно въздействие се юдаизирали.

  Затова не бива да се учудваме,че древните асирийски царе са носели такива шапки (калпаци)- те просто спазвали обичаите на своите Български предци. Дали това се отнасяло за цялото население на древна Асирия или само за нейната управляваща класа- това на този етап не можем да се каже,но можем да сме сигурни в едно: корените на асирийците също се намират на Балканите или в онези области на Припонтийския регион,от които дедите на древните Българи са тръгнали да населяват Балканите и Европа. Според всичко това можем да добавим,че митът за Орфей не е така нов както ни го представят "древните" гърци,а е породен хиляди години преди Троянската война и преди началото на Бронзовата епоха,а кукерските обичаи,бидейки част от най-древните Дионисови култове,са пряко свързани с легендата за Орфей и за Арей.

  Откриването на типично Български народни шапки (калпаци) сред неолитните идолчета от нашите земи е феноменален факт,който е в състояние да промени из основи световните възгледи за Българската история. Светът е готов да приеме новите исторически знания за древните Българи- нужно е само ние да запишем това в историята си и да го показваме неуморно по всички възможни исторически форуми,без да се забавяме нито миг. Задача на всеки честен Българин днес е да помага за разбиването и разгромяването на вътрешния враг,поддържан от фалшиви,но силни външни "приятели",служещи си с най-различни средства,посредством които те ежедневно възпират гласа на Истината и подценяват ролята на България за сформиране на тяхната собствена държавност и култура.

  Основният външен враг,който от над 100 години се е заел активно да фалшифицира Българското минало и ежедневно да поддържа "правата" на измислени "нации" като македонската,колко и да ми е тъжно да го кажа,е Русия. Повтарям- не руския народ,който в произхода си е Български,а ИМЕННО Русия- страна,която никога не се е свеняла да ни очерни,онеправдае или ощети,за да угоди на своите имперски интереси! Причините за това са добре известни- Истината за България слага кръст на нейните претенции за чужди "славянски" земи и прави нищожни всичките й усилия да издокара себе си като автор на Кирилицата,на "славянската" държавност и култура и на великите "славянски" достижения. Нейните просмукани от шовинизъм политици знаят отлично че това е лъжа,но умишлено си затварят очите пред истината с цел да въздигнат себе си,а това не може да стане без преди това да бъдем принизени ние!

  Колкото и да е тъжно,перманентният руски натиск сам по себе си подтиква България,както и другите "славянски" страни към различни форми на противопоставяне и към съюз с големите неславянски сили- само те могат да им помогнат за отърваване от постоянния и досаден руски натиск,чрез който редица силни,но крайно нечестиви и лицемерни московски политици опитват да ги превърнат в протекторати,да отслабят или подчинят техните правителства и да подменят тяхното истинско минало. Ако тези опити на наша почва успеят,свършено е с правата и свободите на Българите- местните слуги на московските политици са готови да дадат много повече права на турците и циганите,отколкото на нас! Затова,докато Русия не признае НАШАТА ВОДЕЩА РОЛЯ в сформирането на тяхната култура и държавност,истинско приятелство с нея ще бъде съвършено невъзможно! С руснаците да- те са наши братя и още са такива,но с Русия не- тя е мащеха както за нас,така и за тях!

 



Гласувай:
11


Вълнообразно


1. demograph - Това трябва да се учи по история
28.07.2015 14:35
от детските градинки! Поздрав. Зашеметен съм!
цитирай
2. ok3223 - Колко ти платиха за този боклук и фалшификат
28.07.2015 15:25
Нещо ни си у час. Не ние от асирийците, а те от нас са взели тази народна капа, калпака де.
Нещо подценяваш прочелите тази твоя глупост, или и ти си глупака квадратен.
С много и кухи думи показваш, че си евтин платен манипулатор, който с наукообразни думи го дава учено, кат осе прави на луд за пенсия.
Тезите дето развиваш са толкова лековати и безсъдържателни, без никаква и тъпа обосновка, че не издържат и най-малка критика.
Бос си момче, или неопитен манипулатор и се излагаш с написаното, което е сбор от измислици и легенди, нямащи нищо общо с историческата. истина.
Платната русофобия няма да те направи по-умен, да знайш.
цитирай
3. joysii - Щапаров изтрепа рибата с просто...
28.07.2015 15:49
Щапаров изтрепа рибата с простотия, некомпетентност и махленски дрънканици, които не почиват на никаква научна основа. Е, почиват на налудничавите идеи на Спароток за лъгане на простолюдието, което той нарича повдигане на самочувствието.
цитирай
4. aboychev - РУСНАЦИ НЯМА
28.07.2015 18:12
С НАРОДИТЕ ОТ РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ да- те са наши братя и още са такива,но с Русия не- тя е мащеха както за нас,така и за тях!
цитирай
5. getmans1 - За първи път чух, ...
28.07.2015 18:32
... че гърците са крадци на митология и история още като ученик от хазяина си, интересното в случая е, че беше с гимназиално образование от около 25 год.
След около 5-6г го чух от един по-възрастен колега, разпопен поп учил семинарията с патриарх Максим тогава си направих извода, че има нещо гнило в историята която учим.
Преди малко повече от 20г бях на гости на бай Кръстьо Мутафчиев точно си пиехме „Плиска“-та и си говорихме за нашите си работи когато на гости дойде една жена, доцент-историк /за съжаление не помня името и/ тогава разговора стана по-научен и повече слушах.

Разговора не беше, дали Аспарух е довел българите в исконната им родина, което било повече от факт и не дали, а колко пъти преди това българите са пресичали Балканския полуостров. Когато един научен работник твърди, че древногръцките писания са меко казано със съмнителна стойност, когато това се потвърждава от един човек който благодарение на дипломатическия си статут е посещавал най-авторитетните музеи и библиотеки в Англия, Египет и Индия, когато те се съмняват в официалната история аз трябва да съм последния глупак и да ги оспорвам.

Затова и аз споделям заключенията на shtaparov, ако чакаме признание „на тепсия“ по-скоро ще изчезнем от земята отколкото да го получим.
цитирай
6. get - @ 2. ok3223 @3. joysii - Що се нервите ... драги смехурковци, с претенции за историци ?
28.07.2015 22:31
- То като ви чета - Хваща ме страх да ви поместя снимки от Хетски(по-точното е Неситски) археологически паметници - примерно като Този на крал Таркумува от страната Меро (от 16-ти век пр. н.е. ?) И във връзка с илюстрацията изобразяваща Царският печат - Да ви питам?
1. ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ този цар и войниците му СА ХОДЕЛИ ОБУТИ В ОПИНЦИ ?
2. Знаете ли, че ПЪРВИЯТ ОБРАЗЕЦ на музикалният ИНСТРУМЕНТ ГАЙДА ДАТИРА именно от тези хора от тези времена ВТОРО ХИЛЯДОЛЕТИЕ пр.н.е.?
3. Знаете ли, че този народ е говорил на ЕВРОПЕЙСКИ ЕЗИК? ... В допълнение ОЩЕ ДА ПИТАМ - Някой да е видял или чул елин "грък" или семит да е свирил на ГАЙДА и ДА Е НОСИЛ ЦЪРВУЛИ? - А не са ли материалната култура и езика, Тези ... Които ни дават ПРИЗНАЦИ ЗА ОБЩНОСТ между хора и народи - Ако и същите, да отстоят на хилядолетия едни от други!
- Дотук ще спра без да възкликвам, като един отец Паисий ... О неразумни и юроди ... докога ще досаждате с НЕСКОПОСАНИТЕ СИ опити за РЕПИТИ (на прочит) на ЗЛАТАРСКИ и КО - Изкарвайки ни "славяни" и "тюрко-монголи" ?!

- Казвайки СЛАВЯНИ - Тук вече се обръщам към господин Бойчев! Уважаеми Бойчев! - Ние българите СВИРЕЩИ НА ГАЙДИ и носещи ОПИНЦИ/ЦЪРВУЛИ - НЕ СМЕ РОДСТВЕНИ на Народа известен ни, като ВЕЛИКО РУСКИ - Тези които НОСЯТ на краката си ЛАПТИ http://thumbs.dreamstime/x/ботинки-мочала-lapty-327020
- СПОРЕД НАПИСАНОТО от Михайло ЛОМОНОСОВ в ИСТОРИЯТА (му)... до 17-ти век БИЛИ ПОВЕЧЕ угро-фино ЕЗИЧНИ, отколкото старо-българско!
- Самото име на матушка-Масква ... е калка на името, на местно угро-финско население известно като, моксел-мокша?
- Възходът на Москва, като Велико-княжеска столица, а от там Имперска, започва от момента, когато митрополит Алексей (Бьяконт(14 в.), благодарение на щедър подкуп успява да купи ханска грамота (ярлык за Велико-княжение) на наследниците на Иван "Калита" ... С което "самоедската" Москва, си осигурява чрез тюрко-татарите ГОСПОДСТВО над Киевско и Белоруските земи, тоест над европейското - Руско население!!
- Това накратко!
цитирай
7. vitalian4v - ...
29.07.2015 09:57
Добра статия,тя Джойси освен да псува друго не знае,а и не може!
А до останалите,които проявяват склонност към обиди-я се замислете Вие колко сте нисши...!
цитирай
8. shtaparov - (Това трябва да се учи по история...)
29.07.2015 12:45
demograph написа:
...от детските градинки! Поздрав. Зашеметен съм!


Благодаря,приятелю demograph. На незнаещите им прощавам отношението- бедните ok3223 и joysii още робуват на старите клишета,но ще дойде ден да се измъкнат от червеното блато и да прогледнат: дано да е по-скоро!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 7960596
Постинги: 1599
Коментари: 8967
Гласове: 10304
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол